Отримати землю без міської ради. Частина четверта

Про те, як отримати землю у спосіб, гарантований Законом, керуючий партнер Юридичної фірми Результат Максим Полішкевич розповідав у перших трьох частинах циклу «Отримати землю без міської ради». Що ж стосується випадку, описаного у цій статті, то він стосується, у першу чергу (хоча й не обов’язково), юридичних осіб-забудовників. Для будівельних компаній, які в силу різних обставин не мають змогу завершити будівництво об’єкту, це оптимальний шлях відчуження права оренди земельної ділянки з частковим поверненням вкладених інвестицій.

 

Випадок четвертий. Продаж права оренди земельної ділянки

 

Право на оренду земельної ділянки державної або комунальної власності, наданої для будівництва житлового будинку, може бути відчужене (продане чи подароване) орендарем за згодою орендодавця у разі, якщо таке будівництво розпочате. Статтею 8-1 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендар, який має намір відчужити право оренди земельної ділянки за згодою орендодавця, подає особисто або надсилає рекомендованим листом орендодавцеві відповідну заяву.

Орендодавець у місячний строк з дня отримання заяви письмово надає орендарю згоду на відчуження права оренди земельної ділянки або вмотивовану відмову в наданні такої згоди. Варто зазначити, що оскільки орендодавцем є міська рада, то згода чи відмова мають бути саме у формі рішень ради, а не листів посадовців. У разі, якщо в установлений цією статтею строк орендодавець не надав згоди на відчуження права оренди земельної ділянки або вмотивованої відмови в її наданні, орендар може відчужувати право оренди земельної ділянки через десять робочих днів з дня закінчення цього строку. Відчужене право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації у встановленому законодавством порядку.

Наскільки мені відомо, досі жоден забудовник у Черкасах не скористався своїм законним правом продажу права оренди земельної ділянки, хоча в наш нестабільний час це питання досить актуальне для підприємців, адже отримати землю новому власнику недобудови – це затягнутий процес.

Крім того, орган місцевого самоврядування теж залишився б у плюсі – будівництво нового житла тривало б, а плата за оренду землі стабільно наповнювала б бюджет.

Читайте також:  Отримати землю без міської ради. Поновити договір оренди

Читайте також:  Отримати землю без міської ради. Частина третя

Читайте також:  Отримати землю без міської ради. Частина друга

Читайте також:  Отримати землю без міської ради. Частина перша

всі новини